Czy gluten jest szkodliwy?

O popularnym glutenie mówi się coraz więcej i niektórzy wręcz są zaniepokojeni jego wpływem na zdrowie. To nie tylko niekorzystne substancje zawarte w zbożach. Istnieją także opinie, że gluten może się przyczyniać do otyłości. Wiadomo na pewno, że gluten jest białkiem roślinnym, bardzo potrzebnym chociażby do pieczenia pieczywa. Niektórzy jednak nie tolerują glutenu. Czy powinno się z niego całkowicie rezygnować?

Czym jest gluten?

Gluten to nic innego jak białko roślinne występujące w nasionach zbóż, m.in. pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Jest on zbudowany z dwóch typów białek:gliadyny i gluteniny. Produkt jakim jest gluten pozwala na przygotowywanie dobrej jakości wypieków. Dzięki niemu takie produkty zachowują świeżość przez dłuższy czas. Oprócz zbóż gluten znajdziemy w wędlinach, pasztetach, budyniach, słodyczach, produktach mlecznych, gotowych sosach, zupach, koncentratach itd. Jest on używany jako środek spulchniający.

Wiele osób nie radzi sobie z tolerancją gluteny i wręcz muszą go unikać. Można wtedy korzystać z diety, która jest pozbawiona tego składnika. Taką opcję poleca się także osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy lub prowadzić zdrowy styl życia.

Czy gluten jest szkodliwy?

Coraz częściej słyszy się o glutenie i spotykamy osoby,  które wręcz całkowicie wyeliminowały go ze swojej diety. Część osób spekuluje, że gluten może być szkodliwy dla zdrowia. Być może to powoduje, że spotyka się w sklepach coraz więcej produktów bez glutenu. Jednak to chwyt marketingowy, bo gluten może być szkodliwy dla tylko 3-6% społeczeństwa.

Mówiąc o szkodliwości glutenu wyróżnia się celiakię, alergię na gluten i nadwrażliwość na ten produkt.Jednak zdrowe osoby na pewno nie będą miały żadnego problemu z przyswajaniem glutenu. Po jego spożyciu nie powinno się także czuć objawów chorobowych. Nie udowodniono, że gluten może się przyczyniać do powstawania otyłości. Wiele osób może się gorzej czuć po spożyciu produktów zbożowych, więc decyzja o ich eliminacji z diety na pewno powinna być osobista. Bardzo często także złe działanie glutenu myli się ze spożywaniem sporej ilości cukru i tłuszczu. To także może powodować wzrost wagi.

Oczywiście osoby, u których widać alergię na gluten będą musiały go wyeliminować ze swojej diety, jednak to alergia może być zagrożeniem niż sam produkt. Decydując się na eliminację glutenu z diety należy skontaktować się z lekarzem i ustalić, czy powinno się odstawić ten produkt. Każdy organizm może inaczej na niego reagować.